Aralık 19, 2020 Mehmet Yılmaz

Neden Civil Engineer?

Image

Neden İnşaat mühendisliğini İngilizce'ye çevirdiğimizde Civil Engineer? Üstelik bu sadece İngilizce için de geçerli değil. Fransızca, İtalyanca, Felemenkçe gibi diğer dillerde de civil kelimesi neden inşaatı temsil ediyor?

Aslında bu konunun insanlık tarihiyle ve insanlığın ihtiyacıyla doğrudan ilgili bir altyapısı var. İnşaat Mühendisliğinin insanlığa hizmet eden en temel ve yaygın konusunun barınma ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. İnsan yaratıldığı andan itibaren ortaya çıkan en temel sorunların başında bu konu gelmektedir.

İnşaat Mühendisliğinin tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte en eski iki mühendislikten birisi olduğu bilinmektedir. İnşaat mühendisliği askeri mühendislikten sonra en eski 2. mühendislik alanıdır. Bu bağlamda diğer mühendislik dallarının ortaya çıkmasında da mihenk taşı olmuştur. Civil yani sivil mühendislikte askeri mühendislik terimine zıt olarak, askeri mühendislik çalışmalarıyla sivil mühendislik çalışmalarını ayırt edebilmek için ilk olarak 18 yy. da kullanılmıştır. Sonrasında ise İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve diğer birçok dillerde inşaat mühendisliği bu şekilde adlandırılmıştır.